Wat is een goed idee voor mijn startup?

De meeste startup founders beginnen met een goed idee. Een probleem waarvan ze het idee hebben dat ze het op kunnen lossen en dat ze maar niet uit hun hoofd krijgen. Ze moeten er iets mee. Als ze de kans krijgen, trekken ze de stoute schoenen aan en lanceren hun eigen startup.
Er zijn ook mensen die graag willen ondernemen, maar nog twijfelen over een geschikt business idee. Zij stellen zichzelf continu de vraag: Wat is een goed businessidee voor mijn startup?

De keuze van een businessidee is afhankelijk van meerdere factoren:

Passie
Ondernemen en bouwen aan een product waar je weinig affiniteit mee hebt, is lastig en vreet energie. Datzelfde geldt voor het ontbreken van passie voor een product of dienst. Als je ‘iets’ hebt met het probleem dat je wilt oplossen of jezelf al ziet als klant van je eigen startup, zul je zien dat het ondernemen je een stuk makkelijker af gaat. De methode om je startup te ontwikkelen (op basis van lean startup) is vrij rationeel te noemen en vooral gebaseerd op harde data. Voor de keuze van een idee voor je startup mag je meer op je gevoel afgaan.

Bird in the hand
Als je ideeën afweegt is het goed om bij jezelf na te gaan waarom juist jij een succes kan maken van deze startup. En dus niet je buurman of iemand anders. Met andere woorden: wat zorgt ervoor dat jij meer kans van slagen hebt dan een ander. Beantwoord hiervoor de vragen die horen bij het Bird in the Hand principe (een van de vijf principes van Effectuation). Wie ben ik? Wat kan ik? Wie ken ik? Is je startup actief in een branche waar jij al jarenlange ervaring hebt, vergroot je je kans van slagen. Is jouw oom bereid jou te helpen met zijn relevante netwerk, geef je jezelf een vliegende start. Kun je zelf programmeren? Dan maak je de kans op een betaalbare app of website een stuk realistischer.

Innovatief (blue ocean)
Werken aan een idee dat niet vernieuwend is, is sterk af te raden. Veel bestaande branches dreigen uiteindelijk allemaal te verzanden in ordinair prijsvechten, waarbij het draait om efficiency, schaalgrootte en kleine marges (rode oceanen). Geen fijn vooruitzicht voor een startup. Probeer met de keuze van je business idee rekening te houden met innovativiteit. Dat hoeft niet altijd een nieuw technisch apparaat te zijn. Innoveren kan ook op verdienmodel of kanaal.

Haalbaarheid
Onlangs sprak ik met iemand over zijn business idee. Hij wilde een app ontwikkelen waarmee mensen hun lichaam kunnen scannen, zodat ze precies weten welke maat ze hebben. Bij het online bestellen van kleding, weten ze dan zeker dat het item dat ze bestellen precies past. Dit biedt een oplossing voor een megaprobleem voor online shops (hoge retourkosten) en neemt frustraties weg bij de consument. Omdat er meerdere partijen baat hebben bij de oplossing, is het in potentie een idee dat kansrijk is. Bij de haalbaarheid van het idee kun je echter wel vraagtekens plaatsen. Ten eerste is het laten ontwikkelen van een app voor een startende ondernemer vaak vrij prijzig. En concurreren met een app met duizenden apps in de appstores valt ook niet mee. Daarnaast zal een groot percentage van de online shops mee moeten werken om de functionaliteiten van de oplossing te integreren in hun e-commerce omgeving. Tot slot moeten producenten van kleding de exacte maatvoering van elk kleding stuk opmeten en registreren in een publiek toegankelijk systeem. Al met al een vrij complex project, waarbij je als ondernemer een aantal stevige drempels moet trotseren. Als je als startup vooraf je affordable loss in kaart brengt, kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je maximaal een half jaar tijd wil vrijmaken om fulltime aan een idee te werken en dat je bereid bent om maximaal 10.000 euro te verliezen. In dat geval kun je vrijwel zeker constateren dat deze oplossing van een miljoenenprobleem vrijwel niet haalbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *